Безплатни очни прегледи за глаукома в Пловдив
Секция: Здраве
17 Март 2019 12:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатни очни прегледи за глаукома в Пловдив

/КРОСС/ Безплатните очни прегледи за глаукома в болница „Централ Хоспитал" в Пловдив ще продължат още две седмици - до 29 март включително, заяви началникът на Отделението по Очна хирургия и Очни болести д-р Димитриос Власиадис.
Интересът на пациентите е огромен и предвидените часове се оказаха недостатъчни за всички желаещи да се консултират, посочи завеждащият. Той припомни, че прегледите се провеждат след предварително записване на тел: 0879/097-074, без да се изисква направление от личния лекар.
Кампанията, която се провежда със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, бе организирана по повод Международния ден за борба с глаукомата, който по традиция с отбелязва през март. Фокусът на офталмолозите бе насочен към това заболяване, защото настъпва без симптоми, но категорично. Необходимо е да отбележим, че всеки десет години от живота удвояват риска от глаукома - тя е най-често срещана при над 60-годишните и все още рядко се среща под 40 г.
Болестта е вторият най-чест причинител на слепота в света и засяга около 50 милиона души. По този показател тя отстъпва само на катарактата. В този смисъл, глаукомата има огромно социално значение - всяка година, за лечение се изразходват няколко милиарда долара за медикаментозно, лазерно или хирургично лечение, заяви д-р Власиадис. Огромна част от случаите на глаукома и нейните усложнения могат да се избегнат, ако се обърне внимание на профилактиката, което на практика означава само един преглед при очен специалист.