ЕС каза на Русия, че не признава анексията на Крим
Секция: СВЯТ
17 Март 2019 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 ЕС каза на Русия, че не признава анексията на Крим

/КРОСС/ Върховния представител по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че 5 години след незаконното анексиране на Крим и Севастопол от Русия, Европейският съюз не признава и продължава да осъжда „това нарушение на международното право".

В изявлението се подчертава, че Съюзът осъжда изграждането на Керченския мост без съгласието на Украйна и отново призовава Русия да освободи задържаните украински моряци в края на ноември.

Могерини отбелязва, че положението с правата на човека значително се е влошило и като един от примерите се посочва закриването на медиите на кримските татари и забраната на дейността на Меджлиса.

ЕС отново призовава за незабавното освобождаване на Олег Сенцов и на всички, задържани на Кримския полуостров и осъдени в нарушение на международното право.

Могерини посочва още, че жителите на Крим са принуждавани да приемат руско гражданство и набирани в руската армия.

„Европейският съюз остава ангажиран с пълното прилагане на политиката си на непризнаване, в това число и чрез ограничителни мерки, като призовава отново държавите - членки на ООН, да обмислят подобни действия", изтъква Върховния представител по външната политика и сигурността.