Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието
Секция: Туризъм
17 Март 2019 16:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Започна търсенето на сезонни работници по Черноморието

/КРОСС/ Хотелиери и ресторантьори започнаха търсенето на сезонни работници по Черноморието. Най-много свободни места има за сервитьори, бармани, готвачи, камериерки и администратори. И тази година недостигът на кадри ще бъде компенсиран с работници от Украйна и Молдова.

Всяка година става все по-трудно. Липса на кадри изобщо, не на квалифицирани кадри, а изобщо на кадри. Всички млади хора бягат. Най-добре проблемът с образованието и квалификацията се решава, когато държавата се намеси, когато има държавна политика, заяви хотелиерът Атанас Карагеоргиев, цитиран от БНТ.

Основно изискване към персонала е средно или висше образование, както и владеене на чужд език, предимно английски, руски или немски.

Работодателите проявяват гъвкавост по отношение набирането на хора. По-скоро са склонни и търсят хора, които имат готовност за работа, имат готовност за учене и проявяват лоялност, обясни директорът на Регионална служба по заетостта - Варна Божидар Михайлов.

Заплащането, което се предлага в зависимост от позицията, е около средната работна заплата за Варна - 800 лева.

Свидетели сме, че и в последните години заплащането има минимален ръст нагоре. Постепенно работодателите свикнаха с идеята, че трябва да дадат малко повече пари, за да си запазят кадрите, допълни Михайлов.

За предстоящия сезон хотелиерите по Черноморието отново ще привличат сезонни работници от Украйна, Беларус и Молдова.