Безплатни прегледи за туберкулоза до 22 март
Секция: Здраве
18 Март 2019 07:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Безплатни прегледи за туберкулоза до 22 март

/КРОСС/ Безплатни прегледи за туберколоза се провеждат от днес, 18 март до 22 март в областните градове на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Всеки желаещ ще може да си направи скрининг за заболяването. Допълнителни прегледи и изследвания ще се извършват на рисковите пациенти. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата - 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: "Време е: за Свят без туберкулоза!".

По време на кампаниите през март, юни, септември и декември 2018 г. 11 751 души са проверили своя здравен статус за туберкулоза. От тях 6 935, които са били в риск от туберкулоза, са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 лица с туберкулоза и 359 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.