Дали Станишев ще бъде в евролистата ще реши пленумът на БСП, обяви Нинова
Секция: ПОЛИТИКА
18 Март 2019 20:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дали Станишев ще бъде в евролистата ще реши пленумът на БСП, обяви Нинова

/КРОСС/ Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви днес, че Националният съвет на партията ще реши в началото на април дали президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев ще бъде в листата с кандидати за евродепутати и на кое място. Коментарът й бе в отговор на въпроси на журналисти.

В неделя след четири часа дебати и тайно гласуване Националният съвет на БСП избра журналиста и депутат Елена Йончева за водач на листата с кандидати за евродепутати за изборите през май. За Йончева са гласували 95 от участниците в закрития пленум, а за другия претендент Сергей Станишев - 75.

Резултатът може да се тълкува като преброяване на подкрепата за най-тясното ръководство и за вътрешната опозиция в БСП, а разликата се оказа малка, коментираха социалисти. Мотивът на партийния лидер Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро на БСП да издигнат непартиен кандидат за водаческото място е желанието да разширят подкрепата на предстоящите избори. Йончева е лансирана като "борец срещу корупцията".

По неофициална информация Сергей Станишев е бил издигнат на 87% от местата, а зад кандидатурата му седят някои от ключовите преди лица на БСП като Георги Гергов, Михаил Миков - предишен лидер на лявата партия, Димитър Дъбов, Георги Пирински, Ангел Найденов и Атанас Мерджанов.

Окончателната подредба на листата трябва да е готова на 6 април. На избираеми места се очаква да бъдат Деница Златева, Петър Курумбашев, Момчил Неков, проф. Иво Христов и Румен Гечев. В листата ще участват и депутатите Петър Витанов и Димитър Данчев.