За 140 г. от Търновската конституция историческият музей отваря архивите си
Секция: КУЛТУРА
18 Март 2019 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За 140 г. от Търновската конституция историческият музей отваря архивите си

/КРОСС/ Непоказвани досега артефакти, свързани с приемането преди 140 г. на Търновската конституция - портрети, книги, лични вещи на български политици от онова време, показва от днес Националният исторически музей. По повод кръглата годишнина музеят вади за пръв път от архивите си някои от експонатите.

Луксозното издание на "Алманах на българската конституция" съдържа почти 1000 страници с 1200 портрета на дейци и държавници. Сборникът, публикуван през 1911г.,. съдържа и официални документи, свързани със създаването на Търновската конституция.

Търновската конституция, чийто оригинал се съхранява в Централния държавен архив, е един от експонатите. Тя е поставена в червена кожена подвързия с надпис: "Конституция на българското княжество".

Посетителите ще имат възможността да видят оригинални снимки на народните представители в Учредителното събрание от 1879г. Ще бъдат показани някои лични вещи - сребърните чаша и кутия на Драган Цанков и поставката за писма на Петко Каравелов - водачи на либералите в Учредителното събрание.

Дневниците на Учредителното събрание от 1890г., по които авторът Симеон Радев написва произведението "Строители на съвременна България", и посребреният медал с лика на Антим I също са част от експозицията.
Експонатите могат да се разглеждат от 18-ти март през работното време на музея (9.00-17.30ч.). Таксата за вход е 10 лв. за възрастни и 1 лв. за ученици и студенти.