Путин забрани обидите срещу държавата в Интернет
Секция: Русия
19 Март 2019 07:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин забрани обидите срещу държавата в Интернет

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин подписа пакета от закони, които налагат ограничения на онлайн медиите и предвиждат наказателна отговорност за оскърбления в интернет срещу държавните символи и институциите на властта на Руската федерация, предаде БТА.

Критиците на Кремъл виждат в новите закони опит за задушаване на критиката и затягане на контрола върху медиите, отбелязва агенцията.

В началото на този месец руският парламент одобри закон, който въвежда тежки глоби за публикуване на материали, които „оскърбяват човешкото достойнство и обществената нравственост, проявяват явно неуважение към обществото, държавата и официалните държавни символи на Руската федерация или органите, осъществяващи държавната власт".

„При забелязване на такава информация в информационно-телекомуникационните мрежи" генералната прокуратура следва да изисква „мерки по отстраняването на такава информация, а ако тя не бъде отстранена - да се ограничава достъпът до информационните ресурси, които я разпространяват", отбелязва ТАСС.

Ако притежателят на въпросния ресурс, след като бъде уведомен от интернет провайдера, не отстрани въпросната информация в рамките на едно денонощие, провайдерът е длъжен да блокира сайта.

Глобите нарастват с всяко следващо нарушение, като при две и повече нарушения се предвижда и „административен арест до 15 дни" за „дребно хулиганство".

Друг закон предвижда блокиране на всеки, който разпространява онлайн „фалшиви новини", сметнати за заплаха за общественото здраве и сигурност.