Китаец оперира мозък от 3000 км
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Март 2019 08:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китаец оперира мозък от 3000 км

/КРОСС/ Китайски хирург изпълни първата в света мозъчна операция от разстояние, благодарение на 5G технология с пациент, който е бил на 3 000 км от опериращия го доктор.

Д-р Линг Джъпей дистанционно е имплантирал невротрансмитер в мозъка на пациента си в събота, съобщават китайските медии.

Хирургът е управлявал инструментите намиращи се в пекинска болница от клиника в югозападен остров Хайнан, отдалечен на разстояние 3 000 км. Хирургът е казал, че операцията е продължила 3 часа и е завършила успешно. Пациентът е страдал от паркинсон и е споделил, че се чувства добре след революционната операция.

Докторът е използвал компютър, свързан с мрежа от следващото поколение 5G, която изгражда китайския гигант „Хуауей". Скоростта на мрежата позволява връзка почти в реално време, твърди доктор Линг.

„Можеш почти да усетиш пациент, който е на 3 000 км. разстояние", казва той.

Настоящата 4G мрежа не позволява провеждането на хирургически операции заради забавяне във видео сигнала и дистанционното управление. Новата технология изглежда е успяла да реши тези проблеми, посочва хирургът.

Дистанционната хирургия може да позволи на хора от бедни райони или военни зони да получат помощ от доктори в целия свят. 5G направи своя дебют в дистанционната хирургия през януари, когато китайски лекар успешно оперира животински дроб в Медицинския университет във Фудзиен, докато той бе на югоизточния бряг на Китай.