Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота
Секция: Здраве
19 Март 2019 17:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храните, които съдържат калий и фибри, удължават живота

/КРОСС/ Според редица специалисти съществена роля за дълъг живот в добро здраве играе храненето. Кои продукти обаче са най-полезни? Ако иска да избегне ненавременна смърт и да се радва на дълголетие, човек трябва да консумира повече продукти, богати на калий и фибри, смятат британски експертки по хранене.

Според диетоложката Джулиет Келоу и нутриционистката и медицински консултант д-р Сара Брюър полезните за здраве и дълголетие вещества могат да се набавят от кореноплодните зеленчуци, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА. Специалистките открояват пет от тях:

Картофи

Картофите са отличен източник на калий - минерал, който допринася за регулиране на кръвното налягане.

Моркови

Морковите са един от най-богатите източници на изключително полезния за очите бета-каротин.

Земна ябълка

Кореноплодният зеленчук съдържа пребиотика инулин, който подпомага храносмилането.

Червено цвекло

Червеното цвекло е отличен източник на подсилващата имунната система фолиева киселина.

Сладки картофи

Двете разновидности - оранжеви и лилави, съдържат съответно бета-каротин и антоцианини, които се свързват с добро сърдечносъдово здраве.

Богатите на фибри кореноплодни зеленчуци помагат и за регулиране на кръвната захар и теглото, както и за понижаване на холестерола.

"Тези зеленчуци съдържат разтворими фибри, които поддържат здравето на храносмилателната система и осигуряват защита срещу запек, хемороиди, дивертикулит и рак на дебелото черво. Приемът на влакнини се свързва и с понижен риск от диабет тип 2", обясняват експертките.

Повечето кореноплодни зеленчуци са богати и на калий, който в съчетание с ограничен прием на натрий понижава кръвното налягане.

"Всички кореноплодни съдържат и нитрати, които се преобразуват в азотен оксид в кръвта. Той на свой ред допринася за отпускането на кръвоносните съдове и съответно за понижаване на кръвното налягане", допълват Джулиет Келоу и д-р Сара Брюър.