Нинова: Премиерско- волева република ли сме или законова парламентарна
Секция: ПОЛИТИКА
19 Март 2019 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нинова: Премиерско- волева република ли сме или законова парламентарна

/КРОСС/ От претенцията на управляващите за правителство на стабилността остана управление на хаоса във всички системи в държавата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на партията във връзка с промени във формулата за образуване на пенсиите.

Според нея така не може да се управлява държава. По думите й хаос има с касови апарати, с електронни регистри, а сега и в пенсионната система.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов привика социалният министър Бисер Петков, шефовете на НОИ и синдикатите за обяснение за новата формула за пенсиите.Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. "индивидуален коефициент", който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

"В момента цари пълен хаос. Тепърва щели да изчисляват какъв ще е ефектът, колко хора ще бъдат засегнати, колко пари ще трябват", коментира Нинова и каза на управляващите, че това се прави преди приемането на закона. Според нея управляващите противопоставят една група българи на друга. "От 2015 година БСП е последователна срещу тази реформа, внесохме и предложихме алтернативна пенсионна реформа.

Самостоятелен законопроект на Кодекса на социалното осигуряване, с което знаете какво е нашето виждане за пенсионната реформа. Нищо от това не беше прието. Всичко беше отхвърлено и през 2015 и 2018 година", обясни лидерът на БСП.

По думите й днес управляващите заявяват, че няма да има ощетени и че такава е волята на премиера. "Само че питам ние премиерско- волева република ли сме или законова парламентарна. Ако искат нещо да правят - то това не зависи от волята на премиера, а от промени в законите, които това мнозинство с този премиер приемат два пъти. Налагат се промени в Кодекса за социално осигуряване, за които предупреждаваме от 2015 г., че ще настъпи този хаос", допълни още Нинова.