Шефът на НОИ в Силистра излиза на свобода под домашен арест
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Март 2019 16:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на НОИ в Силистра излиза на свобода под домашен арест

/КРОСС/ Шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра Милен Пенчев излиза на свобода под домашен арест, реши спецсъдът.

Стоянка Симеонова, която беше задържана при същата акция, ще бъде на свобода срещу парична гаранция от 7000 лева, а Тодор Тодоров - остава в ареста. Решението на съда е окончателно. Според прокуратурата с помощта на служители на НОИ Силистра са били източвани пенсионни фондове. Желаещите максимална пенсия получавали за целта фалшиви документи.

На 8 март при специализирана операция на МВР бяха арестувани 10 души, сред които и шефът на Националния осигурителен институт (НОИ) в Силистра. Те бяха задържани за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове и документи за пенсия. В хода на операцията арести бяха извършени както на държавни служители, така и на посредници. Шестима души бяха привлечени към наказателна отговорност по случая.

Под надзора на Специализираната прокуратура бяха направени претърсвания и изземвания от 14 адреса, леки автомобили и обиски на лица. Иззети бяха документи, сред които ТЕЛК-ови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи.

До момента са установени 20 души, на които са отпуснати по този начин пенсии. Предстои да се анализира документация и да се уточнят подробности. Обикновено се е установявал стаж като миньори, т.е. пенсии от 600 лева нагоре. Става дума за хора, които към момента не са имали право на пенсия или са искали да се пенсионират по-рано. Услугата се заплащала от самата стойност на отпуснатите пенсии. Членовете на групата разполагали с дебитните карти на лицата и с пълномощни. Те са посещавали пощенските клонове, от които са теглили пенсиите.

Хората, които са се възползвали от тези пенсии, са били от различни прослойки, включително бивши кметове, заместник-кметове и общински съветници. За да подкрепи баща си Милен Пенчев, в съда дойде и певицата Тита, която е дъщеря на Пенчев.