Продадоха "Юнион Ивкони", сделката е финализирана
Секция: ИКОНОМИКА
19 Март 2019 20:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Продадоха "Юнион Ивкони", сделката е финализирана

/КРОСС/ "Синтетика" АД е продала автобусния превозвач "Юнион Ивкони" ООД. Сделката е финализирана на 15 март 2019 г. Това се казва в съобщение на компанията до Българската фондова борса.

Решението за продажба е част от пренасочване на усилията на компанията към инвестиции в недвижими имоти с по-висока доходност. КЗК разреши сделката на 1 октомври м.г.Юнион Ивкони" поддържа 15 офиса в София и над 100 офиса в България и Европа. Разполага със собствена автобаза. Сервизните бази на дружеството са оторизирани за гаранционна и извънгаранционна поддръжка на автобусите. Персоналът на компанията е 710 души. Към датата на уведомлението пътническите автобуси, собствени или оперирани от "Юнион Ивкони" по лизингови договори са 376 на брой.

Наскоро бе обявено, че двете най-големи компании за автобусни превози в България - "Юнион Ивкони" и "Груп Плюс" ще се обединят под шапката на ново дружество - "Транспект" АД. Капиталът му е 50 хил. лв. и е разпределен между двама акционери - Петър Господинов и Георги Атанасов. Очакванията са ефектът от обединяването да доведе до икономия на средства от заплати, осигуровки, поддържане на офиси, и покриване на паралелни линии.

Както е известно, новосформираното дружество "Транспект" АД ще обедини под покрива си два от големите играчи в сектора, като осъществи концентрация чрез придобиване на едноличен контрол върху "Юнион Ивкони" ООД и "Груп Плюс" ООД. Това става ясно от уведомление до регулатора - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). От Комисията уточняват, че "Транспект" АД е новоучредено дружество и към момента не е извършвало търговска дейност.

От своя страна "Юнион Ивкони" е транспортно-туристическо дружество, специализирано в извършване на автобусен транспорт на пътници в страната и чужбина, както и в областта на туристическите услуги, докато "Груп Плюс" е транспортно дружество, чиято основна дейност е съсредоточена върху вътрешен и международен пътнически автобусен транспорт.