Преглед на вестниците
Секция: Преглед на печата
20 Март 2019 08:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Преглед на вестниците

/КРОСС/ Заради петрола горивата най-скъпи от 3 месеца, пише "24 часа". Дизелът стигна 2,34, а бензинът се продава за 2,14, уточнява всекидневникът и извежда като основна причина за поскъването котировките на петрола, които са почти 68 долара за барел.

Вестникът публикува интервю с юриста Цветан Цанев, чието име нашумя след разкритията, че средства на държавната петролна компания на Венецуела са били държани в открита от него сметка в българска банка. От интервюто става ясно, че Цанев се намира в Швейцария. "Случаят се политизира, но чисто професионално погледнато, няма поводи за скандал", казва Цанев, според който действията му са били напълно законни.

Хаосът с пенсиите спрян от премиера Борисов, пише на първата се страница "Труд", според който министър-председателят е наредил "да няма ощетени българи" от промяната на формулата за изчисление на пенсиите. "Спасител, Султан и Балканджи Ганьо" е озаглавен саркастичен фейлетон по темата на последната страница на "Сега". "Той непрекъснато спасява народа от видими и невидими заплахи, често пъти ние нищо не разбираме, защото злото е пресечено из корен", пише авторът и допълва - "лоши везири и чиновници на Добрия султан объркаха формулата за пенсиите". "Гръмна пенсионната реформа на ГЕРБ", е интерпретацията на "Дума", като според вестника на БСП две правителства на Борисов ощетяват бъдещи пенсионери, а над 31 процента от пенсиониралите се от началото на тази година ще бъдат с по-малка пенсия.

Цветан Цветанов се оказа собственик на нов свръхлуксозен апартамент, пише "Сега" на първата си страница. Според вестника, зам.-председателят на ГЕРБ е замесен в поредната въртележка от сделки с имоти при съмнително ниски цени, които "могат да говорят за избягване на данъци". Скандали с апартаменти бележат кариерата на зам.-шефа на ГЕРБ, припомнят от вестника.

"Потокът на мълчанието" е озаглавена неподписана позиция на "Труд", провокирана от факта, че строежът на газопровода „Турски поток" е достигнал бреговете на Турция, а "Газпром" официално е уведомила българските власти, че от 2020 година спира транзита на газ през нашата страна за южната ни съседка. "Откъде ще минава продължението на "Турски поток" и дали ще пресече територията на България все още официално не е обявено от Москва. Това мълчание вече граничи с абсурда", пише вестникът.

"Таксиджии на война с руските копърки", пише "Телеграф" за "граждански арести", които таксиметрови шофьори осъществяват спрямо техни "нелегални" колеги, използващи руското приложение за превоз "Максим". Сплашването в глухи улици е отговорът на водачите от столични компании срещу т.нар. "руски Юбер" пише журналист от изданието, който сам успял да регистрира в "Максим" - цитирам "24-годишна трошка", с която да превозва пътници.