Мика Зайкова: Поправката с пенсиите покрива дефицита на НОИ (видео)
Секция: Анализи
20 Март 2019 12:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мика Зайкова: Поправката с пенсиите покрива дефицита на НОИ (видео)

/КРОСС/ Държавата трябва да даде на бъдещите пенсионери гратисен период между 3-5 години, за да избират по коя формула ще им се изчислява пенсията. Това препоръча в интервю за БГНЕС икономистът Мика Зайкова.
Поводът за обществения смут е въведената от НОИ нова формула за изчисление. Появиха се десетки сигнали, че бъдещите пенсионери ще бъдат ощетени с до 30% по-ниски пенсии. И НОИ, и синдикатите заявиха, че това няма как да стане, а хората са подведени от некомпетентни мнения по телевизиите.

Хаосът го създадоха уважаемите депутати. Промяната беше вкарана в последният момент в Закона за държавния бюджет за 2019 година. Не беше правено нито обществено обсъждане, нито задължителната оценка за въздействие. Това беше направено с цел да се покрие дефицитът на НОИ от самите пенсионери, обясни Зайкова.

Първият проблем е, че в електронния регистър на НОИ има данни за трудовия стаж на хората от 2000 година насам, но не и преди това. Останалата информация е на хартиен носител, по трудовите книжки, УП-та и по архивите на предприятията, които се пазят 50 години.

Вторият проблем е какво заличи новата формула на НОИ. Промени се индивидуалният коефициент, т.е. приносът на отделния човек като осигурителен доход.

Икономистът цитира данни на НОИ, според които 68,7% от работещите се осигуряват на минимална заплата. „Т.е. колкото и да ми разправят, че няма сива икономика, това е точно такава. Хората получават едно, а се осигуряват на друго. Затова е виновен не само работодателят, но и работникът, че се е съгласил", категорична и Зайкова.
Липсата на пълни данни за осигуряването на хората преди 2000 година ще изкриви анализа на НОИ, категорична е Зайкова. „Колегите са изключителни специалисти и аз много ги уважавам. Но, информацията за трите най-добри години се намират в джобовете на бъдещите пенсионери, в техните трудови книжки и УП-та. Всеки избира различно и те нямат информация какво ще избере", смята специалистът.

Това означава, че хората са ощетени между 20 и 50 процента с бъдещите пенсии. За да няма ощетени, нека си изберат начина на изчисление. Освен това, за да няма подобни случаи и хаос, моля депутатите да не правят подобни поправки в последния момент", препоръчва Закова.

Икономистът е направила предложенията си до омбудсмана Мая Манолова и до председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

video: https://www.youtube.com/watch?v=uj86VNfYTEE