Кристиан Вигенин се отказа от листата на БСП за евродепутат
Секция: ПОЛИТИКА
20 Март 2019 16:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кристиан Вигенин се отказа от листата на БСП за евродепутат

/КРОСС/ Кристиян Вигенин оттегля номинацията си за евродепутат от листата на БСП. Това обяви самият той в личния си профил във Фейсбук. Депутатът благодари на всички структури, които са издигнали кандидатурата му за член на Европейския парламент.Да получа номинации от 1/3 от организациите на БСП без да съм провел нито един телефонен разговор, без да съм поискал предварително подкрепа от никого, за мен означава много. Приемам го и като оценка за работата ми досега, и като доверие в аванс. След дни на сериозен размисъл, претегляйки различни аргументи как мога да бъда най-полезен за БСП и за България в следващите няколко години, аз взех своето решение - оставам тук! Признавам, че беше изкушаващо да се боря за място в ЕП, който напуснах преди 6 години, за да се върна в националната политика, а сега, с натрупания опит като министър и депутат, да се опитам да постигна повече в Брюксел. Но в днешната ситуация няма място за емоции и ирационални решения", пише Вигенин.

В публикувания пост той посочва и конкретните причини за решението си, като изтъква, че има отговорности пред своите избиратели.

"Не смятам за уместно отново да се запътя към Брюксел - искам да върна поне малко от това, което социалистите ми дадоха в аванс, затова не само ще се опитвам да решавам проблемите на гражданите в регион Ямбол, но и няма да пожаля сили, за да си върнем позициите в местната власт в областта наесен", твърди депутатът от БСП.

Вигенин обаче е категоричен, че решението му няма връзка с последния Национален съвет, като е информирал председателя на БСП Корнелия Нинова за намеренията си преди провеждането му. Той допълва, че подкрепя Елена Йончева като водач на листата и вярва в нея и в общия успех.

"Убеден съм, че БСП ще остане част от семейството на европейските социалистически и социалдемократически партии и ще продължи да бъде фактор в него, независимо от трудните на моменти отношения. Във времена на бързи промени никой няма монопол над верните решения, различията по някои въпроси са повод не за конфронтация, а за диалог. Накрая единствен измерител остават изборните резултати на партиите, а те показват, че сме на прав път. БСП - такава, каквато е днес - няма от какво да се срамува. Политическата зрялост изисква личните амбиции да отстъпят пред голямата цел - заедно да променим и България, и Европа", заключва Кристиан Вигенин.