Путин назначи бивш кикбоксьор за губернатор на Калмикия
Секция: Русия
21 Март 2019 07:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин назначи бивш кикбоксьор за губернатор на Калмикия

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин назначи днес 38-годишния бивш световен шампион по кикбокс Бату Хасиков за губернатор на южната република Калмикия, известна като единствения будистки район в Европа, предаде Франс прес, цитирана от БТА. Хасиков беше назначен след оставката на досегашния губернатор Алексей Орлов, съобщи в комюнике Кремъл.

От 1993 до 2010 г. губернатор на Калмикия беше екстравагантният милиардер Кирсан Илюмжинов, който дълго време оглавяваше Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) и се прочу, разказвайки през 2011 г. как бил отвлечен от извънземни.

Бату Хасиков е неколкократен европейски и световен шампион по кикбокс в различни категории.

От 2012 до 2014 г. той представлява Калмикия в Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент). Бил е и съветник на местните власти по политиката за младежта.

Калмикия, обширна руска република с едва 300 000 жители на брега на Каспийско море, е единствената административна единица в Европа с преобладаващо будистко население. Калмиките се заселват в района през 17-ти век след продължителна миграция от северозападните части на днешен Китай.