Руски олигарх плати гаранция от 20 млн. евро
Секция: Русия
21 Март 2019 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски олигарх плати гаранция от 20 млн. евро

/КРОСС/ Френските власти възобновиха делото срещу руския милиардер Сюлейман Керимов и го обвиниха в данъчни измами във връзка със съмнителната покупка на пет луксозни вили в Южна Франция, съобщи прокуратурата в южния град Ница днес.

"Г-н Керимов бе разпитван вчера и бе обвинен в съучастие за тежки данъчни измами," каза прокурорът Жан-Мишел Претри, добавяйки, че милиардерът е бил освободен под гаранция от 20 милиона евро.

Миналият юни съдебните власти свалиха обвиненията за пране на пари срещу Керимов и това беше победа за адвокатите му.

Претри обясни, че Керимов все още е заподозрян, че е дал инструкции вилите на Френската Ривиера да се плащат в брой.

Френски съдебни източници смятат, че между 500 и 750 милиона евро са изтеглени от сметки в Швейцария и Монако и незаконно са прехвърлени в „кухи компании", които да купуват имотите.

Миналата седмица Александър Студхалтер, швейцарски банкер, който е заподозрян, че е действал от името на Керимов при осъществяването на сделките, също е бил разпитван от прокурора и обвинен в съучастие в извършването на данъчни измами.

Студхалтер отрече обвиненията и ще поиска от съда те да бъдат свалени, се казва в изявление на екипа му, в което се казва още, че те гледат на съдебното дело като на "съдебно преследване".

Керимов е арестуван за първи път в Ница, през ноември 2017 година, а задържането му предизвика негативната реакция на руското правителство. Ядосани руски депутати призоваха за неговото освобождаване и приеха резолюция, с която арестът на Керимов бе класифицирана като нарушение на Виенската конвенция от 1961 г. за дипломатическите отношения.

Списание "Форбс" го определя като един от най-богатите хора в Русия. Състоянието му възлиза на 6,3 млрд. долара. Керимов е спечелил парите си от приватизацията, която последва разпадането на бившия Съветския съюз.