Божанков: Това управление се интересува само от апартаментите си
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2019 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Божанков: Това управление се интересува само от апартаментите си

/КРОСС/ „Това управление се интересува само от апартаментите си. Управляващите са си направили общежитие, в което Цветан Цветанов има ултралуксозен ВИП апартамент, купен четири пъти под пазарните цени. Цецка Цачева даде обяснения, че както се разхождала в кв. „Изток", видяла един изкоп, попитала какво е това, отговорили й строеж - решила и купила и тя един апартамент, пак евтино, без да знае, че Цветанов й е съсед". Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България" Явор Божанков в студиото на Bulgaria on Air. Според него в следващите дни ще стане ясно, че и други фигури от ГЕРБ също в този блок, на едни много хубави цени, са си купили апартаменти. „Борисов многократно е казвал, че няма да търпи дори съмнения за корупция. Нека погледне около себе си заменките за милиони", каза още той. Божанков припомни, че преди години Цветанов е станал известен с шестте си апартамента. „Един политик не може да обясни такова богатство, като го оправдава с пенсиите на тъста и тъщата. Днес се оправдава не с пенсиите на тъщата, а със заменки четири пъти под пазарната цена за закупуването на тези апартаменти", коментира депутатът. По неговите думи в резултат на всичко това е докладът от ЕК, който твърди, че 2/3 от прането на пари в България е свързано с известни политици, но то не се разследва и над него е опънът политически чадър. „Мисля, че този доклад говори точно за тези случаи", коментира народният представител. Той припомни и че човекът от НАП, който е проверявал случая с шестте апартамента, е станал депутат от ГЕРБ. „Надявам, че този път органите ще си свършат работата качествено и докрай", допълни Божанков.

Елена Йончева е всичко това, от което ГЕРБ се притеснява

„Елена Йончева е всичко това, от което ГЕРБ се притеснява, защото темите, които повдига - инфраструктурата, как се строи оградата на границата, как се строят магистралите и как се харчат милиарди на данъкоплатците, ГЕРБ не искат да ги чуват. Най-вероятно и тези апартаменти не се появяват от нищото. Защо строителят се е ощетил с 1 млн. лв? Защо държавата е пропуснала това ДДС от 200 000 лв?", попита Явор Божанков и обясни, че това са тези данъци, с които се поддържа социалната система. „Елена Йончева постави тези теми в България. Убеден съм, че ще ги постави и на европейско ниво. Тази битка трябва да се води и там", категоричен е той.

По повод внесената жалба от БСП до КС за Закона за личните данни, засягащи работата на журналистите, Божанков коментира: „Днешния ден показа колко прави сме били, защото свободата на словото и ролята на журналистите в нашето общество е точно това, което извади наяве аферата с апартаментите. Една власт не трябва да се намесва на друга власт. Очакваме да си свършат безпристрастно и професионално работата".