Нова Зеландия забранява продажбата на автоматични оръжия
Секция: СВЯТ
21 Март 2019 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова Зеландия забранява продажбата на автоматични оръжия

/КРОСС/ Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн съобщи, че страната ще наложи забрана на продажбата на всички автомати и полуавтоматични огнестрелни оръжия. Мярката е в отговор на стрелбата от миналия петък в град Крайстчърч, при която бяха убити 50 души:

"Днес обявявам, че в Нова Зеландия ще бъде въведена забрана на всички паравоенни полуавтоматични оръжия. Ще бъдат забранени и пушките с пълнител. Ще забраним всички части, които дават възможност да се преобразува едно полуавтоматично оръжие, или друг тип огнестрелно оръжие в паравоенно полуавтоматично оръжие. На кратко, всяко полуавтоматично оръжие, което беше използвано в терористичната атака от петък, ще бъде забранено в тази страна."
Ардърн изрази надежда новият закон, с който се въвежда забраната, да бъде приет до 11 април.

"За настоящите собственици на оръжията, които ще забраним, признавам, че много от вас са действали спрямо закона. Признавайки това и за да насърчим връщането на оръжията, ще създадем система за откупуване. В понеделник кабинетът ще разгледа допълнителни поправки в закона за оръжията. Предложенията ще преминат през изчерпателен процес, но бъдете сигурни, че това е само началото на работата, която трябва да свършим."
Междувременно, новозеландската полиция съобщи, че всички 50 жертви на стрелбата в Крайстчърч са били идентифицирани, предаде Франс прес.
"Мога да обявя, че преди няколко минути приключи процесът по идентифицирането на всички 50 жертви и че семействата им бяха известени за това. Това е повратна точка в процеса", заяви комисар Майк Буш.