Заплаха от космическите отпадъци
Секция: Наука
21 Март 2019 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заплаха от космическите отпадъци

/КРОСС/ Космическите отпадъци са една от подценяваните заплахи за околната среда. В орбита около Земята се носят неизползвани и никому ненужни късове метал, парчета от сателити и всякакви други отломки от предмети, създадени и изпратени там от човека. Известни са като космически отпадъци. Специалистите са изчислили, че теглото им надхвърля 8000 тона.

Александър Соусек, Европейска космическа агенция: Най-важното нещо е да насочим вниманието към факта, че това представлява проблем. Ако не действаме днес, нашите деца, децата на нашите деца и бъдещите поколения ще имат проблеми при летенето в космоса. Дори ние самите ще имаме проблеми. Това би могло до доведе до усложнения за живота на земята, ако технологичната инфраструктура в космоса излезе от строя заради поражения, нанесени от парчета метал.

Европейската космическа агенция организира конференция в германския град Дармщад, на която експерти обсъдиха пътища за решаване на проблема. В основата му е това, че вече много нации изпращат сателит в орбита, но все още няма ясно дефинирани правила за "трафика" в орбита.

В края на 2017 г. беше установено, че в орбита летят 19 894 късове отпадъци, а общото им тегло надхвърля това на Айфеловата кула. За да помогне за решаването на проблема с почистването на околоземното пространство, Европейската космическа агенция публикува доклад с цялата необходима информация по въпроса, за хора от всички сфери - политици и лидери, дизайнери, производители, предприемачи.