Румен Петков и Ахмад Харири подписаха документ за сътрудничество
Секция: ПОЛИТИКА
21 Март 2019 14:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков и Ахмад Харири подписаха документ за сътрудничество

/КРОСС/ Председателят на ПП АБВ Румен Петков и Ахмад Харири, председател на ДВИЖЕНИЕ „МУСТАКБАЛ", подписаха съвместна декларация. Петков, заедно със съветника на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан.
В документа се подчертава необходимостта от изключване на войната и насилието от арсенала на международната общност и засилване на усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят, първостепенно зачитайки националните интереси на Ливан и България. В текста още се акцентира още и върху пълноценното сътрудничество между Ливанската република и Република България в сферата на икономиката, цялостното развитие на пълноценното сътрудничество между двете организации и възстановяване на динамиката на отношенията от близкото минало. Двете организации в общата си декларация насърчават намирането на мирни решения на конфликтите в Югоизточна Европа, Близкия изток и целия свят.
Пред Харири Румен Петков разказа за размаха на Световното движение за мир, по инициатива на АБВ-Младежи - само за десетина дни Движението вече разгръща дейността си в над 10 държави на 4 континента.

В хода на разговорите беше потвърдена решимостта и готовността за сътрудничество за преодоляване на причините, предизвикващи съвременните миграционни процеси и техните последствия, както и мерки за съвместна борба с всички форми на нелегален трафик. Партньорските отношения между двете организации ще бъдат развивани на всички нива - чрез редовни консултации, обмен на делегации, съвместни мероприятия. Двете страни потвърждават и необходимостта от съвместни усилия за укрепване на политическия диалог, развитие на партньорски отношения и равноправно сътрудничество между младите хора в България и Ливан във всички области от общ интерес. Петков и Харири се обединиха около идеята за свикване на втори бизмесфорум с конкретни участници от хранителната промишленост, фармацевтиката, селското стопанство, конфекцията. Председателят на АБВ изрази готовност за представяне на цялостна визия на системата на висше образование в България, за да могат ливанските младежи да се възползват от възможностите, които нашето висше образование предоставя, да бъдат възстановени традициите на взаимоотношения в здравеопазването.
Румен Петков изрази удовлетвореност от факта, че ПП АБВ направи голямата крачка за връщането на България в икономиката на Близкия изток и арабския свят. Ахмад Харири прояви подчертан интерес към отправена от Петков покана да гостува в България и изрази готовност лично да подкрепи Световното движение за мир.