Таксиметровият бранш на среща в парламента
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Март 2019 15:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Таксиметровият бранш на среща в парламента

/КРОСС/ Представители на протестиращите браншови организации, осъществяващи таксиметров превоз, преведоха среща с депутати от Комисията по бюджет и финанси и Транспортната комисия в парламента.

Поводът е готвеният от таксиметровите фирми протест и недоволството им срещу приложението за споделено пътуване „Максим". Браншът е на мнение, че от него търпят загуби не само те, а и държавата, защото голяма част от шофьорите не просто не издават касови бележки, но и нямат касови апарати и не плащат данъци.

„Практически законов проблем няма. Няма как чрез поредна промяна на закона да решим този въпрос. Проблемът е в това, че трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да може КЗК да вземе решение за прекратяване на тази дейност и това да е законовото основание, въз основа на което приложението да бъде свалено от интернет", обясни председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Според нея всички клиенти, които ползват приложението, нямат сигурност в качествата на водача и изправността на автомобила.

„От месец май миналата година Министерството на транспорта и автомобилната администрация, съвместно с НАП и прокуратурата работят по темата, но трябва да се съберат достатъчно доказателства, за да издържи решението в съда. Доказателства обаче се събират трудно, защото собственикът на приложението е офшорна компания, чиито сървъри не са в България", коментира още тя.
Таксиметрови шофьори блокират бус лентата на бул. „Цариградско шосе" в столицата в знак на протест в четвъртък.

„Когато извършваш тази дейност с нерегламентирани автомобили и с шофьори без документи, това е нерегламентирана дейност. Тя трябва да бъде спряна", призова Кирил Ризов от „Съюз такси". Протестиращите призоваха и за среща с Главна прокуратура по темата.