Проф. Георги Михайлов: Проблемите на специалистите по здравни грижи са трупани години
Секция: Здраве
22 Март 2019 09:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Георги Михайлов: Проблемите на специалистите по здравни грижи са трупани години

/КРОСС/ "Проблемите, които намериха израз в протеста на специалистите по здравни грижи са натрупвани през годините. За съжаление, сегашният екип на ръководството на Министреството за здравеопазването в лицето на министър Ананиев не се обърна към сериозните проблеми в здравеопазването". Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" проф. Георги Михайлов в сутрешния блок на БСТВ.

"Ние отдавна предлагаме това, за което настояват протестиращите. Предложенията ни съвпадат с тези на протестиращите не защото има координация, а защото на всеки човек, който се занимава със здравеопазване, му е ясно къде е заровено кучето", коментира проф. Михайлов. По думите му става дума за начина на финансиране и управление на системата; в съществуването на търговски дружества, а оттам - в едно фрагментарно и дълбоко разслоение на заплащането в отделните лечебни заведения. "От 340 болници в България, над 100 са вече частни. Да не говорим, че не е ясно дали имаме нужда от толкова болници, когато населението ни е под 7 млн. души", заяви професорът.

"Болниците с частна дейност имат за задача печалба - те концентрират дейности, които са печеливши. В тези болници, когато пациентът използва консумативи и медикаменти, които не се реимбурсират от НЗОК, той е длъжен да си ги купи", уточни народният представител. Михайлов изрази мнение, че всеки управител на лечебно заведение с държавно участие е бил потърпевш от Закона за обществени поръчки, тъй като той създава абсолютно ненормални условия за работа на лечебните заведения.

"Исканията на протестиращите за 2 минимални работни заплати са реалистични", каза проф. Михайлов. Той призова да си припомним какви са минималните работни заплати в останалите ни съседки, като констатира, че нашите са с над 100 евро по-ниски. "Как се живее с 1120 в България с две деца?", попита риторично професорът. Според него това искане е реалистично и то няма да оправи проблемите в семействата на хората, избрали тази високохуманна и трудна професия.