Румен Петков се срещна с ливанския министър-председател Саад Харири
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2019 10:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков се срещна с ливанския министър-председател Саад Харири

/КРОСС/ Председателят на ПП АБВ Румен Петков и съветникът на партията по арабските въпроси Анастас Терзобалиев са на посещение в Ливан, където се срещнаха с министър-председателя на Ливанската република Саад Харири. Това е втората среща за последните шест месеца. Петков поздрави Харири с успешния процес по формиране на правителство и му пожела успех в работата му. Председателят на ПП АБВ сподели също, че днес е посетил гроба на бащата на Саад Харири, като изрази болка, че той беше зверски убит през 2005 година, но удовлетворение, че е имал и има възможността да се познава и да е в близки приятелски отношения и с бащата, и с двамата му синове.
По време на срещата беше обсъдена подписаната по-рано днес декларация между ПП АБВ и Движение „МУСТАКБАЛ". Харири изрази изключително задоволство от акцентите поставени в Декларацията и фокусирани върху усилията за укрепване на мира и сигурността в Европа, в Близкия Изток и в целия свят. Той лично се ангажира за съдействие по активизиране на икономическите взаимоотношения между България и Ливан и подчерта удовлетворението си за динамика на в обучението между регионалните младежки и женски организации. Подкрепа от Харири по време на разговора получи и Националното движение за мир, което вече намира последователи в целия свят.
Румен Петков и Саад Харири обсъдиха и перспективата за организирането на втори икономически бизнес форум след този, който се проведе в края на миналата година. Министър-председателят на Ливан декларира подкрепата си за възможностите на българските университети за подготовка на чуждестранни студенти. В тази връзка Петков припомни, че в годините назад няколко хиляди ливански студенти са получили качествено образование именно в България, традиция, която трябва да бъде продължена.
Председателят на ПП АБВ информира Харири и за проведения разговор в Държавната инвестиционна компания на Ливан и за интереса за формиране на кооперирани предприятия в хранително-вкусовата промишленост и конфекцията и интереса който е налице от двете страни.
В рамките на срещата беше коментирана и засилената динамика на отношенията между България и Ливан. Харири изрази готовност за визита у нас по покана на българския министър-председател през юни.