Цачева сезира главния прокурор и антикорупционната комисия за апартамента си
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Март 2019 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цачева сезира главния прокурор и антикорупционната комисия за апартамента си

/КРОСС/ Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала тази сутрин главния прокурор и антикорупционната комисия във връзка с апартамента си. Тя е поискала да бъдат извършени всички проверки за придобития от нея имот. Цачева е настояла резултатите от проверката да бъдат публично оповестени:

"Като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения, при договорните ми отношения с фирмата продавач! Готова съм да сътруднича на проверките! Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам! Нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти. До приключване на проверките и съответните резултати няма да коментирам повече! Повтарям, цената е за имот в груб строеж".

Не може да се говори за "поправка Артекс" при промяната на Закона за устройство на територията, категоричен е един от вносителите -депутатът от ГЕРБ Александър Ненков. Той поясни, че законът няма ретроактивно действие и не е сигурен, че строителната фирма се е възползвала от някакви облекчения.

"Що се отнася до конкретния проект, нито има някакво отношение към този обект. Спорно изобщо дали има отношение законопроектът към съответната фирма и съответния обект, така че „поправката Артекс" ми звучи не много коректно. По-скоро е подвеждащо! Напротив, аз лично се запознах, не са се възползвали. Законът няма ретроактивно действие! Никъде не е описано това нещо! Не е въпрос на закон дали те са се възползвали, или не. Аз казвам, че закона никъде не е описано, че важи с някаква задна дата, напротив, той е имал идеята „оттук занапред". Оттам нататък, какво се е случило след това, как е продължил техният обект....".