Калоян Паргов иска пълна проверка на ремонтите в училищата и детските градини
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калоян Паргов иска пълна проверка на ремонтите в училищата и детските градини

/КРОСС/ Пълна проверка на ремонтите в училищата и детските градини по Оперативна програма "Региони в растеж" в София поискаха лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов и заместник-председателят на СОС Милка Христова. Действията им са свързани със сигнали на граждани за изключително некачествени ремонтни дейности в 70-о основно училище "Св. Климент Охридски" в столичния квартал "Модерно предградие", район "Връбница". Това е едно от 26-те училища и детски градини, за които през лятото на миналата година бяха отпуснати европейски средства по Оперативна програма "Региони в растеж". Общата стойност е 63,6 милиона лева, 58 милиона от тях са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от страна на Столична община е 5,6 млн. лв.

"Имам много въпроси, свързани с качеството на ремонта и отделените средства за него в 70-о основно училище. Настоявам кметът Фандъкова да информира обществеността за името на фирмата, която извършва ремонта, кой е провел обществената поръчка, коя фирма осъществява надзора и на каква стойност е нейният договор, как е избрана тя, има ли издадени досега актове от надзорната фирма за извършените строителни дейности в това число и за лошо качество, има ли наложени глоби и какъв е срокът, в който трябва да бъде завършена обществената поръчка, каза Калоян Паргов. - Много са въпросите. И не приемам отговори от сорта на: "Хубаво е, ама не е довършено", "Предстои ремонт на ремонта", "Ще наложа контрол на контрола". Не приемам и контрол на извършените ремонтни дейности, след като са приключили, какъвто беше случаят с градинката пред Софийския университет".

Милка Христова добави, че с Калоян Паргов ще внесат официално питане до кмета Йорданка Фандъкова, свързано конкретно с ремонтните дейности на 70-о ОУ "Св. Климент Охридски", както и за останалите избрани училища и детски градини, чиито ремонт е финансиран по Оперативна програма "Региони в растеж". "Очаквам бърз отговор, защото въпросите ни са съвсем конкретни, каза заместник-председателят на СОС. - Няма как да допуснем такова безобразно качество на ремонтните дейности. След като получим отговори на въпросите, ще се обърнем към съответните инстанции и ще ги сезираме. Ако има незаконно присвояване на средства по европейската програма, ще сигнализираме и ОЛАФ".