Русия - прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща
Секция: Коментари
22 Март 2019 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия - прехвърляш колата на газ, държавата ти плаща

/КРОСС/ В Русия има план за стимулиране използването на по-чисто гориво на всички нива в транспорта - в случая на газ. Министерството на енергетиката е разработило федерална подпрограма с име "Развитие на пазара на горивото газ", в рамките на която се планира изплащането на държавни субсидии за разработването на автомобили, работещи на газ, за закупуването на подобна техника за нуждите на общините и комуналните служби, както и да се компенсират част от разходите за преустройство за работа на газ на таксиметровите коли, пътническите превозвачи и частните собственици на автомобили.Подпрограмата влиза в държавния проект "Енергоефективност и развитие на енергетика-
та". В нея голяма част е отделена на газовото гориво, защото се смята, че субсидирането трябва да помогне не само за развитие на пазара на газовото гориво, но и да подобри екологичната обстановка, защото автомобилите с газови уредби изхвърлят в атмосферата по-малко вредности от класическите бензинови и дизелови коли.
За да се класира автомобил за държавна помощ при преустройството на
газ, той трябва да не е по-стар от пет години. От министерството предлагат помощта за преустройството да възлиза на 27 000 рубли /723 лева/ за частните собственици на автомобили. При това рефе-рентната цена за преобо-рудване на колата на газ се определя на 90 000 рубли /2410 лева/. Собствениците на лек търговски транспорт ще имат право на субсидия от 48 000 рубли /1285 лева/, на автобуси с дължина до осем метра на 63 000 рубли / 1690 лева/, на други автобуси - 111 000 рубли / 2970 лева/, на камиони -114 000 рубли/3052 лева/ , а на ТИР-ове 147 000 рубли /3930 лева/.
"Няма по нищо да
различаваме собствениците на автомобили и очакваме, че основният брой транспортни средства, които ще ползват облекчения по програмата, ще са личен транспорт, принадлежащ на гражданите" - съобщават от министерството на енергетиката.
За следващите пет години министерството предлага да се отделят от бюджета средства за субсидии и компенсации по програмата в размер на 187 милиарда рубли /5 милиарда лева/. От ведомството отбелязват, че по тяхна прогноза около 80% от тези, които ще се възползват от правото на субсидии за монтиране на газова уредба в автомобилите си, ще са частни собственици на коли. Програмата е планирана за реализация в тези региони на Руската федерация, които ще подадат съответна заявка. Средствата ще бъдат отделени от федералния бюджет, но за организацията на процеса за изплащане на компенсации и субсидии ще отговарят регионалните власти.