Позиция на ОЖС в БСП по повод проявите на насилие и агресия от и срещу деца
Секция: ПОЛИТИКА
22 Март 2019 12:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Позиция на ОЖС в БСП по повод проявите на насилие и агресия от и срещу деца

/КРОСС/ „Обединението на жените социалистки" в БСП се обявява против всякакви форми и прояви на агресия и насилие срещу и от деца. Остро осъждаме омразата, насилието и нетърпимостта, като считаме за абсолютно неприемливо и недопустимо случващото се в българското училище и общество. Считаме обаче, че на училището не трябва да се гледа като изолиран остров. Агресията и насилието са в заобикалящия децата ни свят. И за превенцията трябва да се грижат не само преподавателите, родителите и близките. Борбата с насилието изисква колективните усилия на семейство, общество, институции и медии.
Според изследване на УНИЦЕФ, през 2018 година учениците в България са сред челните десет от общо 43 изследвани страни, засегнати от проблема „училищен тормоз". Общуването родител-дете става жертва на задълбочаващите се икономически проблеми в страната. Отглеждането и възпитанието на деца чрез социалните мрежи става практика. Дискомфортът, тормозът и отчуждението в семейство и училище, затвърждават рисковото поведение. Липсата на работа, ниско заплащане на труда и конфликти в дома са сред причините за това. Децата са жертви, свидетели на насилието навсякъде. Насилието придобива публичност и задава модел на поведение. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия - в над 60 % от информационния поток се говори за насилие.
Училището, като територия за възпитание, има нужда от законодателни промени, от подкрепа на държавата. Настояваме за пълна ангажираност от страна на правителство в борбата срещу насилието.
Да покажем, че не сме безучастни, че преодоляването на агресията в училище, сред семейството, в обществото, зависи от нас. Защото всеки жест, всяка дума трябва да бъдат знак за подкрепа, а не за конфликт.