Германия увеличава производството на уиски
Секция: СВЯТ
22 Март 2019 15:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия увеличава производството на уиски

/КРОСС/ В Германия в последните години се отчита ръст на производството на уиски, създадено в малки фабрики, които използват местни продукти. Едва ли ще повярвате, че мъжът, който отпива уиски с удоволствие е германец и то не просто ценител, а производител. А напитката е с лек карамелен привкус и дъх на микс от ядки, подправки и сушени плодове.

Създадена е в малка фабрика, сгушена в североизточната провинция Бранденбург на час път от Берлин.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Винаги сме обичали ръжено уиски, защото работехме в барове и го използвахме в много коктейли. И сега сме първата в Германия дестилационна, която произвежда само ръжено уиски.

В Германия се произвеждат годишно едва 6 милиона литра уиски годишно.

И да, Бастиан е наясно, че не може да конкурира нито бърбъна от Тенеси, нито шотландските сингълмалцови уискита.

Бастиан Хойзер, производител на уиски: Ние сме като муха на гърба на слон. Шотландците няма от какво да се притесняват.

Но е факт, че в момента в Германия има по- голям брой дестилационни фабрики за уиски, отколкото в Шотландия.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: Фабриките за уиски в Германия в момента произвеждат твърде малко, за да могат да стъпят на световния пазар. Но в момента производството им нараства неимоверно и как ще ни посрещне световния пазар ще видим през следващите две - три години.

И все пак, износът на шотландско уиски за 2017 е бил за над 5 милиарда евро, докато в Германия цялата продукция е на стойност 11 милиона евро, по данни на правителството.

Михаела Хабел, президент на Асоциацията на германските производител на уиски: В момента продаваме главно на местния пазар, но за в бъдеще - мечтите ни нямат граници.

Но германските производители имат два ключови фактора на своя страна - Доналд Тръмп и Брекзит. Ако заради политиката на налагане на мита на американския президент и заради напускането на Евросъюза от британците, цените на бърбъна и скоча скочат рязко, тогава може би скромните германски фабрики ще получат своя шанс.