Привличането на жени в ИТ сектора е част от националните политики
Секция: Технологии
22 Март 2019 18:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Привличането на жени в ИТ сектора е част от националните политики

/КРОСС/ Инициативи за привличане на повече жени в сферата на информационните и комуникационните технологии, бяха представени на семинар с участието на представители на държавите от Черноморското икономическо сътрудничество. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията бе домакин на събитието, което е част от календара на българското председателство на организацията. Участниците се обединиха в мнението, че привличането на жени в технологичния сектор, е част от националните политики, която трябва да се развива.

В рамките на дискусиите бяха представени позициите на Армения, България, Грузия, Молдова, Руската федерация, Румъния и Турция. Комисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел направи видео обръщение към участниците.

Основна цел на семинара „Жените в ИКТ" бе да се отчете тенденцията, че при нарастващата роля на ИКТ за икономическото и социалното развитие на страните, през последните години се очертава необходимост от привличане на повече хора към тази област. Това, че жените са все още недостатъчно представени в този сектор, може да се разглежда като потенциал за привличане на повече висококвалифицирани кадри в сфера с все по-голямо значение за всяка страна, обобщиха участниците в събитието.