Вече знаем колко дълъг е един ден на Сатурн
Секция: Наука
23 Март 2019 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вече знаем колко дълъг е един ден на Сатурн

/КРОСС/ Концепцията за „ден“ е толкова очевидна за нас, хората, че често се изненадваме, когато разберем, че продължителността на деня на другите планети може да бъде доста по-различна, отколкото тук, на Земята. Може би още по-шокиращото в случая е, че досега не знаехме колко трае един ден на Сатурн.

Благодарение на данни, събрани от мисията „Касини“, вече разполагаме с отговор на тази дългогодишна мистерия. Сатурн се върти около оста си за 10 часа, 33 минути и 38 секунди. Откритията са публикувани в Astrophysical Journal.

Планетарните учени често използват магнитните полета, за да определят ротацията на една планета. Ако магнитното поле и ротационната ос не са в една линия, е възможно да се изчислят периодичните сигнали в радио вълните, които се повтарят ежедневно. На Сатурн обаче магнитното поле е почти напълно изравнено, съответно това е невъзможно.

Ето защо учените е трябвало да подходят по по-различен начин. Те развиват хипотезата, че пръстените на планетата са ключът, който ще им помогне да разберат колко трае един ден на Сатурн. Докато планетата се върти, едва забележими разлики в гравитацията генерират вълни в рамките на пръстените. Именно те разплитат тази дългогодишна главоблъсканица. И разбира се, наблюденията, направени от космическия апарат „Касини“.