Емил Караниколов: България вече е ориентирана за износ на стоки с добавена стойност
Секция: ИКОНОМИКА
23 Март 2019 11:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Емил Караниколов: България вече е ориентирана за износ на стоки с добавена стойност

/КРОСС/ „Няма как да съм доволен. Доходите на българите все още на са на едно много ниско ниво” това каза в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов” по БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов.

„Икономиката на България върви и това доста сериозно се вижда от всички”, допълни той. Думите му са в отговор на въпроса за баланса между растежа и застоя в икономиката. Той заяви, че имаме икономически ръст и доходите, малко по малко започват да растат и посочи, че само за началото на този месец имаме над 3 процента ръст на износа. „България вече е ориентирана за износ не на ресурси, а на стоки с добавена стойност, някои от тях с висока добавена стойност. Развиваме се все по-добре”, изтъкна министърът.

„Човек никога не получава толкова, колкото иска. Но в крайна сметка, трудът трябва да е оценен достойно. И това е основен приоритет и на правителството, но ние все пак имаме и параметри. До края на мандата сме предвидили минималната заплата да е 650 лв.”, коментира министърът, но обясни, че тези неща няма как да станат едностранно.

„Държавата, все пак, не е основен работодател в България. 70 процента от работодателите са българският и чуждестранният бизнес в България. Т. е., конкуренцията, когато идват повече инвеститори, ще доведе до това, да се повишават доходите”, подчерта Караниколов.

По въпроса за качеството на работната ръка в България, министър Караниколов заяви: „В момента безработицата в България пада на рекордни нива. В заетостта са много хора. Бизнесът търси възможност. Но това са краткосрочни мерки. Ние трябва да инвестираме в децата си. Децата ни трябва да са подготвени да посрещнат четвъртата индустриална революция, а може би като пораснат вече ще е и пета. Ние трябва да ги образоваме. Решаването на проблема с кадрите в близките години е един – преквалификация на хората, които в момента работят”.

„Когато говорим за икономика, ние трябва да сме един голям екип. Това е изключително важно за България. Не да има различни послания, които в крайна сметка не помагат на България. Всички слушат и когато чуят, че някой казва нещо негативно, то веднага отива навсякъде по света”, каза още Емил Караниколов, във връзка с новосъздадения стратегически съвет на президента Радев.