Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива в Сирия на "Ислямска държава"
Секция: СВЯТ
23 Март 2019 12:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива в Сирия на "Ислямска държава"

/КРОСС/ Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива на терористичната групировка "Ислямска държава" в Сирия, съобщи тази сутрин говорител на Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка. 

 "Така нареченият халифат е напълно елиминиран. Багуз е освободен. Военната победа над ДАЕШ е завършена", написа в Туитър Мустафа Бали - шеф на медийния офис на СДС, цитиран от Ройтерс. Той използва абревиатурата на арабското название на "Ислямска държава". 

СДС, в който централна роля играят военни формирования на сирийските кюрди, води битки за превземането на населения пункт Багуз в Източна Сирия от няколко седмици. Макар че разгромът на последните остатъци от  "Ислямска държава" в Багуз фактически ликвидира и последния териториален анклав на самообявилия се през 2014 г. халифат на джихадистите, който доскоро обхващаше значителни земи от Източна Сирия и Западен Ирак, терористичната групировка ИД остава заплаха, посочва Ройтерс.

 Някои от нейните бойци все още оказват съпротива в затънтени пустинни анклави в Централна Сирия и като нелегални групи за саботажи в иракските градове, извършващи атентати и отвличания и очакващи шанс отново да надигнат глава. Групировката има свои разклонения на египетския Синайски полуостров, в Либия, Афганистан и на други места, където води партизанска война както с местните власти, така и с някои съперничещи ислямистки групировки. 

Това фактически потвърди и Мустафа Бали днес, като обеща, че "ние ще продължим войната и ще преследваме остатъците (от ИД) до пълното им унищожение". 

Днешното съобщение бележи края на 4-годишната военна кампания с участието на най-разнородни сили срещу екстремистката групировка, която на върха на успехите си властваше в територия с размера на Великобритания, включваща и няколко големи градове, отбелязва Асошиейтед прес.