Комунистите в Русия излязоха на протест срещу поскъпването на живота
Секция: Русия
23 Март 2019 15:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Комунистите в Русия излязоха на протест срещу поскъпването на живота

/КРОСС/ Развели червени знамена със сърп и чук, хиляди поддръжници на Комунистическата партия на Русия (КПРФ) излязоха на протест в центъра на Москва и в Санкт Петербург, съобщава АФП, цинирана от Канал 3. Акцията се провежда под мотото "За социализъм и смяна на управлението". 

Демонстрантите се обявиха срещу провежданата от правителството политика, като някои обявиха президента Владимир Путин за лично отговорен за ширещата се корупция и за поскъпването на живота в страната. 

Комунистическата партия призова руснаците в цялата страна да излязат на улицата в знак на протест срещу поредицата репресивни закони, приети от парламента и срещу все по-занижения стандарт на живот на обикновените хора. 

Протестът в столицата Москва беше оглавен от 74-годишния Генади Зюганов – дългогодишен лидер на партията. 

Според опозицията Кремъл оказва натиск върху дисидентите, за да се противопостави на все по-спадащото одобрение спрямо президента Путин на фона на задълбочаващата се икономическа криза. 

През изминалата седмица Путин подписа няколко закона, с които позволи на съдилищата да глобяват и дори да задържат за кратко хора, които не проявяват необходимият респект спрямо властта, и да блокират медии за разпространението на "фалшиви новини“. 

Малко след като Владимир Путин беше преизбран за четвърти президентски мандат миналата година, неговото правителство повиши ДДС-то и увеличи възрастта за пенсиониране за пръв път от 1930 година – действия, които предизвикаха вълна от масови протести в цялата страна.