Биогориво от растителни отпадъци може да се окаже ключът към „зелена авиация“
Секция: Наука
23 Март 2019 16:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Биогориво от растителни отпадъци може да се окаже ключът към „зелена авиация“

/КРОСС/ Китайски учени са разработили процес за преобразуване на растителни и дървесни отпадъци в авиационно гориво с висока плътност, което може да допринесе за намаляване на емисиите на въглероден диоксид от самолети и ракети, съобщава "Бизнес стандарт".

Целулозата - основният компонент в биогоривото, е евтин, възобновяем и изобилен полимер. Съединения като изооктан, додекан и хексадекан и преди са извличани от целулоза за използване в авиационно гориво. Авторите на настоящото изследване обаче смятат, че то е първото по рода си, при което са получени полициклоалканови съединения, подходящи за използване като авиационно гориво с висока плътност.
 
Специалистите от Химикофизичния институт в Далян вярват, че новото гориво е ключов инструмент за по-екологична авиация.
 
Въпросното гориво може да изиграе важна роля за намаляване на емисиите на въглероден диоксид, тъй като е получено от биомаса и е с по-висока плътност от стандартните авиационни горива, поясняват изследователите.
 
Въпреки че на този етап биогоривото е произведено само в лабораторни условия, учените смятат, че скоро процесът ще бъде готов за комерсиална употреба.