Агресията на НАТО в Югославия през 1999 г. остави завинаги позорно петно за алианса
Секция: Русия
23 Март 2019 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Агресията на НАТО в Югославия през 1999 г. остави завинаги позорно петно за алианса

/КРОСС/ Руското външно министерство заяви в съобщение, цитирано от ТАСС, че бомбардировките на НАТО над Съюзна република Югославия, започнали на 24 март 1999 г. и продължили 78 дни, са акт на агресия, който завинаги ще остави позорно петно за алианса.

Министерството отбеляза, че с тези нападения са били нарушени основните принципи на международното право, както и международните задължения на държавите членки на НАТО.

В съобщението се припомня, че при бомбардировките са загинали 2 хиляди цивилни, сред които най-малко 89 деца, при което сред жертвите е имало и немалко косовски албанци, с чието "спасение" се е нагърбил алиансът. Освен това са били разрушени хиляди цивилни обекти, а в резултат на прилагането на боеприпаси с обеднен уран са били заразени почвата и водата в много региони, което е довело до увеличаване на онкологичните заболявания.

"В резултат на нападенията над Югославия преди 20 години НАТО подкопа механизмите, осигуряващи мир и сигурност в Европа. При това косовският проблем не беше решен - напротив, Косово остава главен източник на нестабилността и кризисните ситуации на Балканите", се казва в съобщението на руското министерство.