Хеликоптери евакуират пътниците на авариралия круизен кораб (ВИДЕО)
Секция: СВЯТ
24 Март 2019 09:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хеликоптери евакуират пътниците на авариралия круизен кораб (ВИДЕО)

/КРОСС/ Спасителни екипи продължиха в нощта срещу неделя да евакуират 1300 души от борда на круизен кораб край бреговете на Норвегия, който попадна в аварийна ситуация в събота следобед заради повреда в двигателя, съобщава Би Би Си.

Норвежката брегова охрана съобщи, че се налага всички пътници и екипаж на кораба "Вайкинг скай" да бъдат евакуирани на брега.

Спасителната операция с участие на 5 хеликоптера и няколко кораба започна малко след като плавателният съд подал сигнал за бедствие при силен вятър и вълните започнали да го приближават в опасна близост до норвежкия бряг.

По-късно обаче екипажът успял да запали един от двигателите и корабът бе закотвен на около 2 км от сушата.

Пътниците са издигани един по един от палубата и откарвани по въздуха в близко село, северно от град Молде, на западното крайбрежие на Норвегия.

Въпреки високите вълни и силния вятър спасителни хеликоптери успели да се доберат до кораба и да помогнат на „корабокрушенците“.

Спасители евакуираха и девет души от товарен кораб, помагал при спасяването, който изгуби двигателна тяга. Те били спасени от два хеликоптера, участвали в евакуацията на пътници от круизния кораб.

В неделя сутринта круизният кораб успя да рестартира 3 от 4-те си двигателя и се опитваше да се придвижи към най-близкото пристанище.

video: https://www.youtube.com/watch?v=JhKmeTiM1Hg