ЧЕЗ и БДЗП стартират поредица от мерки за опазване на белия щъркел
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Март 2019 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ и БДЗП стартират поредица от мерки за опазване на белия щъркел

/КРОСС/ ЧЕЗ Разпределение България и Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/ стартират поредица от мерки за опазване на белия щъркел по проект „Живот за птиците“.

Кампанията започва с идването на пролетта и завръщане на птиците в страната. Дейностите по проекта предвиждат за целия му период ЧЕЗ Разпределение България да монтира 900 платформи за повдигане на щъркелови гнезда, което ще намали инцидентите и ще минимизира заплахата за живота на щъркелите в резултат на досега с елементи от мрежата.

Платформите ще спомогнат за опазване на околната среда чрез предотвратяване на пожари и ще съкратят броя на прекъсванията на електрозахранването, предизвикани от контакта на птиците с мрежата. Като част от мерките за защита на щъркелите, в началото на март, в рамките на проекта, беше монтирана камера в едно от щъркеловите гнезда в село Драгушиново, община Самоков.

С нейна помощ отблизо ще бъде наблюдаван животът на щъркеловото семейство. Това е един от подходите за обстойно проучване на ежедневните навици на птиците.

Проучването ще помогне за набелязване на конкретни мерки и стъпки, които биха били полезни за птиците, и на по-късен етап приложени от двете дружества. 

„Белият щъркел е една от най-обичаните птици в страната. Завръщането му по родните земи съвпада с настъпването на пролетта. Да опазим този важен и емоционален за хората символ е една от основните мисии на проекта „Живот за птиците“ и ние влагаме много усилия в нейното реализиране“, каза Мария Георгиева, ръководител сектор „Екология и пожарна безопасност“ в ЧЕЗ Разпределение България.

Като част от кампанията, в края на март тази година, ЧЕЗ Разпределение и БДЗП ще обявят старта на конкурс за проект на рисунка на тема „Електрическите стълбове – дом на дивите птици“. Отличените художници и артисти ще получат възможност да претворят своите проекти върху разпределителни касети по главните улици на няколко града в страната.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България”, LIFE16 NAT/BG/000612 или „Живот за птиците“ е с бюджет 2,65 млн. евро. ЧЕЗ Разпределение инвестира в него над 800 хил. евро , както и човешки ресурс и усилия за неговото изпълнение. Финансиране от 1.85 млн. евро е осигурено от Европейската комисия по програма Life на Европейския съюз. Дейностите по намаляване на конфликта диви птици-електропроводи, изпълнявани в партньорство с БДПЗ, ще продължат до края на 2022 г.

 На живо може да гледате щъркеловата двойка от село Драгушиново ТУК  /https://www.youtube.com/watch?v=7DuRWK1N6SI/