Хиляди хора се събраха на бдение в памет на убитите в Крайстчърч
Секция: СВЯТ
24 Март 2019 11:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди хора се събраха на бдение в памет на убитите в Крайстчърч

/КРОСС/ Хиляди хора се стекоха днес в новозеландския град Крайстчърч на бдение в памет на 50-те убити при терористичното нападение в две джамии в града преди малко повече от седмица, предаде АП.

Според властите във възпоменателната проява са участвали близо 40 000 души. Тя се е състояла край сцената, подготвена за концерт на канадския певец и китарист Брайън Адамс, който след атаките беше отменен.

На бдението бяха прочетени имената на жертвите, отправени бяха молитви, имаше песни и речи. Изявен ученик от местна гимназия, изгубила двама свои възпитаници при атаката, цитира в речта си Мартин Лутър Кинг и подчерта, че той е завладял хората с любов и солидарност.

"Мракът не може да бъде прогонен с мрак, а само със светлина. Омразата не може да бъде прогонена с омраза, а единствено с любов", заяви младежът.
След атентата в Нова Зеландия се състояха множество събития в памет на жертвите. В петък, седмица след трагедията, хората в цялата страна откликнаха на мюсюлманския призив за молитва.

Следващия петък, 29 март, ще се състои национална възпоменателна церемония, съобщи канцеларията на министър-председателката Джасинда Ардърн, цитирана от Франс прес.
Извършителят на нападението - 28-годишният австралиец Брентън Тарант, на когото са повдигнати обвинения в убийство - ще се яви в съда на 5 април.