Искате да бъдете щастливи? Опитайте във Финладния
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Март 2019 14:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Искате да бъдете щастливи? Опитайте във Финладния

/КРОСС/ Щастливи са хората от северните нации – по-щастливи от всеки друг в света. А цялостното щастие на една страна е почти идентично с щастието на неговите имигранти.

Това са основните заключения на Световния доклад за щастието за 2018 г., публикуван миналата седмица.

Финландия е най-щастливата страна в света, следвана от Норвегия, Дания, Исландия, Швейцария, Холандия, Канада, Нова Зеландия, Швеция и Австралия. Макар и в различен ред, това е същото топ 10 като миналата година, когато Норвегия е номер 1, а Финландия е пета.

България се е изкачила с пет места и така страната ни вече заема 100-но място от 156 държави. Нареждаме се точно след Камерун и Сомалия.

Бурунди и Централноафриканската република, които са раздирани от политическо насилие, са най-малко щастливите страни за втора поредна година. Тази година Централноафриканската република е малко по-щастлива от Бурунди.

САЩ се нареждат на 18-то място – значително под най-богатите държави. Въпреки че като цяло икономиката е силна и доходът на глава от населението е висок, страната се представя слабо в социалната сфера: продължителността на живота е намаляла, самоубийствата са се увеличили, както и неравенството, а доверието в правителството е намаляло.

Докладът беше изготвен за Програмата за устойчиво развитие на ООН.

Защо една страна е по-щастлива от друга?

Докладът цитира шест важни фактора: БВП на глава от населението, социална подкрепа, продължителност на живота, свобода да се правят избори, щедрост и корупция, пише Ню Йорк таймс.

Повечето от страните в Топ 10 са социални демокрации, които „вярват, че това, което прави хората щастливи, са солидни системи за социална подкрепа, добри обществени услуги, дори нивото на данъците да е значително в тези държави.

Докладът за тази година също разглежда въпроса как миграцията засяга щастието. Установено е, че щастието на имигрантите на една страна е почти идентично с това на населението като цяло, което показва, че хората се приспособяват към средното ниво на щастие в страната, в която емигрират.