Нетаняху ще обсъди с Тръмп Голанските възвишения, Сирия и Иран
Секция: СВЯТ
24 Март 2019 16:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нетаняху ще обсъди с Тръмп Голанските възвишения, Сирия и Иран

/КРОСС/ Израелският премиер Бенямин Нетаняху съобщи, че ще обсъди във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп изявлението му за Голанските възвишения, ситуацията в Сирия и по-нататъшния натиск върху Иран, предаде ТАСС. 

"Ще разговарям с Тръмп за Голанските възвишения, за историческото му изявление, за Сирия, за продължаващия натиск върху Иран, за допълнителните санкции, които вече са наложени и ще бъдат наложени (на Иран), за безпрецедентното равнище на сътрудничество между нас в сферите на сигурността и разузнаването", заяви Нетаняху, преди да отпътува за САЩ. 

В четвъртък Тръмп написа в Туитър, че САЩ трябва да признаят цялостния суверенитет на Израел над Голанските възвишения и Нетаняху същия ден нарече този демарш на американския лидер "историческа стъпка", припомня агенцията. 

Визитата на Нетаняху в САЩ ще протече в разгара на предизборна кампания в Израел. Изборите за Кнесет са насрочени за 9 април. За момента партията на премиера "Ликуд" е фаворит според социологическите изследвания. Преди да отпътува за САЩ, Нетаняху отново изтъкна колко са важни за сигурността на Израел неговите международни връзки, отбелязва ТАСС. 

"Връзките ми със световни лидери - (президента на Русия Владимир) Путин, (премиера Нарендра) Моди от Индия, (президента на Бразилия Жаир) Болсонаро, който пристига тук идната седмица от Бразилия, (премиера Шиндзо) Абе от Япония, ръководството на Китай, с други лидери са много важен актив за държавата Израел. Обаче никога досега не сме имали подобна връзка между израелски премиер и американски президент - това е твърде ценен актив и е важно той да ни служи и занапред", заяви Нетаняху. 

Премиерът на Еврейската държава ще говори във Вашингтон пред годишната конференция на Американско-израелския комитет по обществени въпроси (АЙПАК), добавя агенцията, цитирана от БТА и Новини.бг.