Природозащитници протестираха срещу строеж на завод до езерото Байкал
Секция: Русия
25 Март 2019 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Природозащитници протестираха срещу строеж на завод до езерото Байкал

/КРОСС/ В десетки градове на Русия природозащитници излязоха на протест срещу строежа на завод за питейна вода в непосредствена близост до езерото Байкал. Те са убедени, че ще бъдат нанесени непоправими щети на уникалната екосистема в района на най-дълбоководното езеро в света.

Най-многолюден беше протестът в центъра на град Иркутск. В него се включиха и жители на селището Култук, където се строи заводът. Ето какво сподели един от тях - Станислав Филипов:

"Искаме да обърнат внимание на това, че в момента Байкал се намира в опасност и се унищожава такава уникална природна територия, каквато са Карталовите блата."

Орнитологът Виталий Рябцев обясни, че проблемът не е само в строителството на завода за питейна вода:

"Проблемът не е само в завода в Култук. Това е само един от примерите за целия комплекс от проблеми. Гигантски територии на Байкал са разпродадени и се застрояват или очакват застрояване. Въпреки закона. Всичко това е в нарушение на съществуващото законодателство."

Китайски инвеститор започна да строи завода в началото на годината. Планира да го завърши през декември, като вложи в проекта над 20 милиона евро. Възнамерява да продава 20% от питейната вода в Русия и 80% - в Китай, Южна Корея и Монголия. Съдът в Иркутск спря временно строежа, прокуратурата проверява случая.