Прокуратурата сезира КЗК за дейността на таксиметрова фирма
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Март 2019 11:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Прокуратурата сезира КЗК за дейността на таксиметрова фирма

/КРОСС/ Комисията за защита на конкуренцията е сезирана от прокуратурата за фирма за таксиметров превоз чрез мобилно приложение, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Образувано е производство за евентуални нарушения на Закона за защита на конкуренцията в частта за "Забрана на нелоялната конкуренция" във връзка с дейността на "Такси Максим" ЕООД по осъществяване на посредничество и свързване на превозвачи/шофьори и клиенти посредством мобилни приложения, която може да е в противоречие с добросъвестната търговска практика и да създава възможност за увреждане на другите конкуренти.

Проверката на ВАП е започнала на 17 май 2018 г. във връзка с данни за осъществяването на нерегламентирана дейност за таксиметров превоз на пътници чрез мобилно приложение. Възложена е била проверка на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" /ИААА/ и били дадени указания да се включат Главна дирекция "Национална полиция" и Националната агенция за приходите.

В резултат са стартирали процедури по реализиране на административнонаказателна отговорност на отделни водачи на автомобили чрез съставяне на актове за установяване на административни нарушения и са предприети принудителни административни мерки, като със заповеди се спират от движение за срок от шест месеца МПС, с което се извършва нарушението.

От върховната прокуратура е изискана конкретна информация - за броя на нарушенията от началото на проверките, на съставените актове за установяването им и издадените наказателни постановления и за постановените заповеди за налагане на принудителни административни мерки.

Освен това е ангажиран изпълнителният директор на ИААА за налагане на имуществена санкция и на "Такси Максим" ЕООД, допуснало визираните нарушения освен глобите на физическите лица.