Създадоха рояк от нанороботи
Секция: Технологии
25 Март 2019 11:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Създадоха рояк от нанороботи

/КРОСС/ Китайски учени са разработили роботизирана система, вдъхновена от способността на колония от мравки да изпълнява колективно сложни задачи, съобщава сайтът Юрикалърт,

В изследване, публикувано в сп. "Сайънс роботикс", авторите му от Технологичния институт в Харбин описват потенциала на флотилията от нанороботи за диагностика и лечение на клетъчно и дори на молекулярно ниво.

Индивидуалните роботи са с диаметър два микрометра, което им позволява да преминават през кръвни капиляри, обясняват специалистите.

Миниатюрните роботи с формата на фъстък могат да бъдат захранвани чрез променливо магнитно поле, което ги прави по-гъвкави в колективното изпълнение на задачи в ограничена среда.

Настройвайки честотата и поляризацията на магнитното поле в триизмерно пространство, учените са постигнали серия от контролирани, бързоподвижни и обратими формации - течна, верижна, вихрообразна, лентовидна, способни да изпълняват задачи, непосилни за индивидуален робот.

Учените отбелязват, че в бъдеще роботизираният рояк може да се използва за откриване и поразяване на патологични клетки или да наблюдава здравето на тялото отвътре с цел ранна диагностика и лечение.