НАСА: Женска космическа разходка няма да има – скафандрите на МКС са прекалено големи
Секция: Наука
26 Март 2019 13:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАСА: Женска космическа разходка няма да има – скафандрите на МКС са прекалено големи

/КРОСС/ Планираната от НАСА първа в историята изцяло женска космическа разходка няма да се състои заради необичайна причина - скафандрите на Международната космическа станция са прекалено големи и само един става перфектно и на двете астронавтки.Космическата агенция планираше Ан Макклейн и Кристина Кох да инсталират новите литиево-йонни батерии на МКС този петък. Оказа се, че на борда на станцията има един единствен скафандър, който е М размер и пасва точно и на двете жени.

Тъй като високотехнологичните костюми трябва да пасват точно на астронавтите и НАСА няма как да изпрати нов костюм до петък, космическата разходка в петък ще бъде извършена само от Кох и нейния колега Ник Хаг, съобщиха от агенцията. "Скафандрите на МКС са съставени от няколко части, които се сглобяват според тялото на всеки астронавт. Размерите са среден, голям и екстра голям (M, L и XL). До момента са извършвани само смесено полови разходки в Космоса", коментира говорителят на НАСА Бранди Дийн.

Все още не е ясно дали космическата агенция ще удържи на обещанието си и ще насрочи нова дата за женската космическа разходка.