Откриха шедьовър на Пикасо, откраднат преди 20 години
Секция: КУЛТУРА
26 Март 2019 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха шедьовър на Пикасо, откраднат преди 20 години

/КРОСС/ Холандски следовател, известен като "Индиана Джоунс в света на изкуството", откри открадната преди 20 години картина на Пикасо, предаде БТА. Творбата "Портрет на Дора Маар", рисувана от испанския художник през 1938 г., струва 7 млн. долара, когато е открадната във Франция през 1999 г. Оценката й днес е 25 млн. долара.

Картината изобразява една от любовниците и музи на Пикасо - Дора Маар. Дамата, чието истинско име е Теодора Маркович, има връзка с прочутия творец от 1936 до 1943 г. Музата на Пикасо умира през 1997 г. на 89-годишна възраст.

"Портретът на Дора Маар" - част от личната колекция на Пикасо, остава окачен в дома му до смъртта му през 1973 г. Творбата е открадната през 1999 г. от акостирала във Франция луксозна яхта на саудитски милиардер. След две десетилетия на безплодни усилия за намирането й, наблюдателите и колекционерите смятат, че никога повече няма да я видят. Всичко се променя след намесата на холандския следовател Артур Бранд. Той се прочу през 2015 г., когато откри "Конете на Хитлер" - две бронзови скулптури, дело на нацисткия скулптор Йозеф Торак. Следователят се впуска в търсенето му през 2015 г., когато чува, че картина от Пикасо, "открадната от кораб", циркулира из престъпния свят в Холандия. Първоначално експертът няма представа за коя точно творба става дума. Когато разбира, отправя призив към хората, които може да са я закупили, без да са в течение на историята й. Едва преди дни Бранд получава отговор.

"Двама представители на холандски бизнесмен се свързаха с мен, споделяйки, че клиентът им притежава картината. Човекът мислел, че я е придобил в законна сделка. Оказва се, че сделката наистина е законна, но не и методът на плащане", разказва Бранд. Впоследствие представителите на бизнесмена донасят шедьовъра, увит в плат и поставен в черни торби за смет.

От полицията на Франция и Холандия съобщават, че няма да предприемат разследване срещу последния собственик на картината. "Портретът на Дора Маар" е предаден на френска застрахователна компания, пожелала анонимност, която тепърва ще решава какво да прави с него.