Отварят за посещения двореца "Кричим" наесен
Секция: Туризъм
26 Март 2019 20:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отварят за посещения двореца "Кричим" наесен

/КРОСС/ Най - късно до есента се очаква Ловна резиденция "Кричим" да бъде отворена за посетители.

Царската къща, сторена през 1937-ма година, цветната оранжерия и паркът представляват най - голям интерес и точно те ще могат да бъдат разгледани, вероятно след предварителни заявки. Това съобщи Дамян Дамянов, директор на "Югозападно държавно предприятие" Благоевград, което управлява стопанство "Кричим".

Ще се работи и по включването на стопанството в туристически маршрути, допълни Дамянов.

Нови до 600 яребици реколта 2019-та се очаква да се излюпи до два - три месеца на територията на Ловна резиденция Кричим. Прогнозата е на Борислав Бечев, управител на фирма „Сокол", осигурила 500 яребици за възпроизводство, които бяха разселени днес в резиденцията. Птиците са от развъдник в Сливен и са на 270 дни, уточни инж. Бечев.

Миналата есен в ловната резиденция са разселени фазани, предстои възстановяване на популацията на отглежданата преди години тук американска дива пуйка.

Проблем в момента е големият брой елени лопатари, които обитават ловната резиденция - те са над 450, а броят им трябва да се намали до 130. Около 1000-та декара площ, на която те живеят, е малка и не може да им осигури достатъчно храна, посочи директорът на "Югозападно държавно предприятие" Благоевград Дамян Дамянов. Затова предстои разселване на елените в други ловни стопанства в страната. Вероятно ще има и отстрел, но той ще е на единични бройки, тъй като няма как на 100 хектара да се организира лов, уточни Дамян Дамянов.

В стопанството има също близо 30 диви прасета, които вероятно да проникнали през стената, която на места е равна с дигата на реката, съобщи Дамянов. Той е категоричен, че дивите свине трябва да бъдат отстранени, тъй като нанасят щети на парка, а той е една от атракциите на стопанството.

Друг вид животни, отглеждани в стопанството, са муфлоните. Броят им в момента е между 30 и 40.