Георги Гьоков се срещна с казанлъшкия лекар, който обяви гладна стачка
Секция: ПОЛИТИКА
28 Март 2019 08:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Гьоков се срещна с казанлъшкия лекар, който обяви  гладна стачка

/КРОСС/ Народният представител от „БСП за България" Георги Гьоков призова д-р Захари Стойчев от Казанлък да прекрати гладната стачка, която акушер-гинекологът започна на 25 март заради кризата в здравеопазването. Гьоков се срещна с лекаря, за да обсъдят проблемите и решенията за българското здравеопазване. Депутатът го запозна с частта „Здравеопазване" в стратегическия документ на левицата „Визия за България", където грижата за човека е поставена на първо място.
Заедно отидоха на протеста пред казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски", който бе в защита на специалистите по здравни грижи. 73- годишният лекар колабира по време на протеста, той получи незабавна помощ от медицинските сестри, които вече 27 дни протестират, настоявайки за по-добри условия на труд и по-високо заплащане. „Да отпаднат лимитите в НЗОК и здравноосигурените хора да получават достъпна и безплатна медицинска помощ, каквато им се полага по Конституция, а общинските и областните болници да се финансират от държавния бюджет", за това давам сигнал с моята гладна стачка, каза д-р Стойчев. „Подкрепяме ви напълно и сме на ваша страна", казаха Гьоков и общинският съветник Пламен Караджов пред протестиращите медицински сестри. Двамата заявиха, че винаги БСП е подкрепяло справедливите искания на българските граждани.
„МЗ не изпълнява своя обществен договор с работещите в здравеопазването. Съветът по здравеопазване към НС на БСП заяви, че реформата в системата изисква нов подход в управлението на човешките ресурси и предлага по една средна стартова заплата за страната и две средни - за специалистите с магистърска степен. В здравеопазването пари има, но те потъват незнайно къде.", подчерта Гьоков. Той припомни предложенията на левицата, които нееднократно са обявявани в дискусии, пред медиите и в парламента: болниците да не са търговски дружества, а частните болници да не работят с ресурса на НЗОК. Сестрите благодариха за подкрепата и подчертаха, че продължават да настояват за еднаква основна заплата за всички специалисти по здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата, допълнителните възнаграждения и техните размери да са с регламентирани правила, връщане на медицинските стандарти, КТД да е задължителен за всички. Ако исканията им не се удовлетворят, те заявяват колективната си оставка на 7 април.