Откриха най-голямата солна пещера в света
Секция: Наука
29 Март 2019 08:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха най-голямата солна пещера в света

/КРОСС/ Израелски изследователи твърдят, че са открили най-дългата солна пещера в света, съобщи Би Би Си.

Десетте километра проходи и камери в пещерата Малам, с изход към Мъртво море, бяха картографирани в продължение на две години. Мястото на пещерата в пустинята е близо до мястото, където според Библията съпругата на Лот е превърната в стълб от сол. Очаква се дъждовете да продължат да увеличават дължината на пещерата Малам още повече с течение на времето.

Това е така, защото дъждовната вода се спуска в пукнатините от повърхността, разтваря солта и създава хоризонтални канали по пътя си като така се стича надолу към Мъртво море. Част от пещерата „Малам", която минава през планината „Содом", най-голямата планина на Израел, вече беше картографирана през 80-те години. Преди две години Йоав Негев от Израелския пещерен изследователски клуб реши да завърши проучването и да създаде екип от учени и пещерни експерти.

Парадоксално, но откриването на солната пещера е станало случайно. Според разказа на един от участниците в експедицията - Боаз Лангфорд от университета в Йерусалим, някои от изследователите се оплакали, че макароните им са безсолни. „Така че просто разбихме малко от сол на една от скалите и я открихме", каза той.