Daimler поиска от ЕС да разследва патенти на Nokia
Секция: Технологии
30 Март 2019 20:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Daimler поиска от ЕС да разследва патенти на Nokia

/КРОСС/ Daimler се е оплакал на европейските антимонополни органи, че Nokia е патентовала технологии от ключово значение за комуникацията между автомобилите, пише Reuters и коментира, че ходът на германския автопроизводител подчертава какво напрежение има между технологичните и автомобилните компании за употребата на ключови технологии.

Технологичните компании и мобилните оператори играят все по-важна роля в автомобилната индустрия, тъй като техните технологии се използват за навигационните системи, комуникацията между колите и управлението на автономните превозни средства. Daimler е внесла оплакване в Европейската комисия, че Nokia е патентовала ключови технологии. ЕК потвърди, че е получила жалбата.

„Искаме да се изясни как може да се лицензират в автомобилната индустрия основни патенти за телекомуникационни стандарти. Справедливият и неограничен достъп до тези стандарти за всички използващи основните патенти е ключова предпоставка за разработката на нови продукти и услуги за свързано шофиране", гласи изявлението на Daimler.

Nokia има силно печеливш бизнес, основан на патентните такси - наследство от историята на компанията като водещ производител на мобилни телефони.